Powered By Blogger

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ENEKEN τεύχος 31ο

Στάλθηκε σήμερα με το ταχυδρομείο το περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ στους φίλους και συνδρομητές του.
Στο νέο τεύχος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ που κυκλοφορεί δημοσιεύονται χειρόγραφα με ποιήματα του ποιητή Αλέξη Τραϊανού. Tα ποιήματα προέρχονται από το αρχείο του γιατρού και κινηματογραφιστή Μίλτου Αρβανιτάκη και είναι δώρο του ποιητή προς τον φίλο του. Πρόκειται για ποιήματα δακτυλογραφημένα σε διαφανή φύλλα ριζόχαρτου Α4 που φέρουν αρίθμηση και χειρόγραφες διορθώσεις του ποιητή. Ο Αλέξης Τραϊανός (φιλολογικό ψευδώνυμο του Αλέξανδρου Ζαβατάρη) γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1944 στη Θεσσαλονίκη και αυτοκτόνησε στις 7 Μαΐου του 1980 στο Καπανδρίτι Αττικής. Ποιητική φωνή ξεχωριστή και μοναδική για την ποιότητα και την τραγικότητα του λόγου της. Το μικρό αυτό αφιέρωμα στον Τραϊανό συνοδεύει ποίημα της ποιήτριας Άννας Γρίβα με τίτλο Βασιλίσσης Όλγας 118, Ο άγνωστος νόστος του Αλέξη Τραϊανού. Στο ίδιο τεύχος η Ντάντη Σιδέρη-Speck μεταφράζει ποίηση του Μπρεχτ με την προτροπή του «Να διαβάζεται πρωί και βράδυ». ΗΜελίτα Τόκα Καραχάλιου παρουσιάζει τον ποιητή και κριτικό λογοτεχνία Μοχάμεντ Αμπντουλάχ Μπρίκι από το Εμιράτο Σαρζάχ και η Τούλα Παπαπάντου μεταφράζει τον Νορβηγό ποιητή Ούλαφ Χ. Χάουγκ (1908-1994) που γεννήθηκε και έζησε όλη του τη ζωή στο Ούλβικ, ένα χωριό στα δυτικά της Νορβηγίας, καλλιεργούσε οπωρώνα με μήλα και ζούσε από αυτόν. Στο ίδιο τεύχος δημοσιεύονται ποιήματα των Βασίλη Ιωαννίδη, Κώστα Ριζάκη,Ελένης Κοφτερού, Νίκου Μυλόπουλου, Αντρέα Καρακόκκινου και Στέργιου Τσακίρη.
Το διήγημα του Δημήτρη Χατζή Τετριμμένα σύμβολα, μέτρο λογοτεχνικής αρτιότητας και αισθητικής ποιότητας συνοδεύουν διηγήματα των σύγχρονων λογοτεχνών: Γιώργου Ανέστη, Δημήτρη Τσινικόπουλου, του πρωτοεμφανιζόμενου Π, Ένιγουέϊ, Γιάννη Τσιτσίμη, Άγγελας Μπολέτση, Αδαμαντίας Ξηρίδου, Ξενοφώντα Μαυραγάνη. Ηποιήτρια και performer Σίσσυ Δουτσίου μας μεταφέρει στα ονειρικά δωμάτια του Blue Hotel ενή η Ιωάννα Άρτεμις Σιγκούνη μεταφράζει το εφιαλτικό διήγημα της Annie Proulx «55 μίλια ως το βενζινάδικο».
Στο τεύχος υπάρχει κριτική και παρουσιάσεις βιβλίων από τους: Πέτρο Θεοδωρίδη, Παναγιώτη Βούζη, Πέτρο Γκολίτση, Έλενα Αβραμίδου, Φίλιππο Φιλίππου, Κώστα Δρουγαλά, Θεμιστοκλή Μουτσίση, Νίκο Χουρδάκη, Φωτεινή Παπαρήγα, Αθανάσιο Οικονόμου, Γιάννη Τσιτσίμη και Γιώργου Γιαννόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου